perjantai 12. helmikuuta 2010

Nyt selvisi hieman lisää

Pari viime päivää on kuluneet enemmän ja vähemmän tiedonhaun merkeissä. Ja mitä enemmän tietoa on löytynyt, niin sitä suuremmat kauhuskenaariot alkoivat mielessä pyöriä. Suomenkielisiltä sivuilta tietoa ei oikein aluksi löytynyt, Anidentin sivuilla on ainoat hyvät artikkelit. Eilen sitten löytyi vähän lisää tietoa suomalaisilta sivuilta, esim. heelereillä eriasteisia kiillevaurioita on löytynyt 15:sta koiralta. Enemmän tietoa sairaudesta löytyi englannin kielisiltä sivuilta, hakusanalla Dog enamel hypoplasia (kiitos Minna).

Tänään sain myös yhteyden Anidentin hampaisiin erikoistuneeseen eläinlääkäriin. Hän oli katsonut kuvat, ja kertoi, että vaurioita on molemmissa alakulmahampaissa, ja osassa etuhampaita. Vauriot menevät myös ikenien alapuolelle, ja Anidentissä on ainoana Suomessa sellaiset laitteet, joilla myös noita vaurioita voi korjata. Ell epäili kiillevaurion olevan joko traumaperäinen, tai virusperäinen. Lakulla on yksi suun vamma ehtinyt olla, siitä on juttua aiemmin tässä blogissa. Tämä sattui meillä kotona Roosa-koiran kanssa. Kukaan ei nähnyt mitä tapahtui, koska olimme juuri lähdössä, mutta molemmat koirat olivat kodinhoitohuoneen koiraportin edessä kyttäämässä sinne heittämääni luuta. Kuului rähähdys ja Laku juoksi edeltä ja Roosa perästä eteiseen. Lakulta tuli verta edestä päin katsottuna oikean alakulmurin juuresta, ja hammas heilui vähän. Roosalta tuli verta naamasta, mutta haavan sijaintia ei löydetty. Epäilimme, että Lakun hammas olisi jäänyt Roosaan kiinni. Silloin ien ei infektoitunut näkyvästi, ja hampaan heiluminenkin loppui seuravaan päivään mennessä. Mutta kenties joku pöpö on päässyt pesimään hampaan juureen ja aiheutti nyt tämän? Toinen vaihtoehto on pentuaikaan sairastettu virusinfektio.
Todennäköisesti Lakun hammasvaiva ei ole periytyvä. Eläinlääkäri kertoi, että paikallinen vaurio on yleensä traumaperäinen, ja perinnölliset vauriot ovat yleensä takahampaissa.

Jatkossa Lakun hampaat paikataan muovipaikoilla, joka ei estä näyttelyä/käyttelyä. Paikat eivät pysy 100%:n varmuudella. Ensimäinen kontrolli paikkauksen jälkeen on ½ vuoden kuluttua, seuraavat vuoden välein. Samalla poistetaan aina hammaskivet. Tarkka hinta-arviota ei tiedä, ennenkun suu on tutkittu, mutta todennäköisesti paikkaus maksaa 500-700 euroa.

5 kommenttia:

  1. Tsemppiä teille Lakun hampaiden hoitourakkaan. Eipä olisi arvannut, että tällainen riesa voi hampaistakin tulla.
    t. Riikka J

    VastaaPoista
  2. Voihan rähmä! Ikäviä vastoinkäymisiä. Koettakaahan jaksaa ja toivotaan parasta mahdollista tulosta hoidoista. Terkut Mörkö-siskolta Oulusta.

    t.Maikku

    VastaaPoista
  3. On ollut kieltämättä vaikeaa hyväksyä, että Lakulla on jo näin pienenä noin vaikea sairaus. Harmittaa kovasti, mutta eipä sille enää mitään mahda. Torstaina menemme Lakun kanssa hammaslääkäriin paikattaviksi, ja sitten selviää vaurioiden laajuus ja jatkohoito.

    Nyt vielä saatiin todennäköisesti vesirokko huusholliin. Ainakin siltä tuo minusta näyttää. Ei tätä epäonnea tietenkään ikuisesti voi kestää, vaikka nyt tuntuukin että alkas jo pikkuhiljaa riittää taas tältä erää.

    Terkkuja takaisin Mörkö-siskolle. Ja Riikka-kasvattajalle kiitokset, kun olet monet kerrat jaksanut kuunnella pohtimisia, jossitteluja ja jahkailuja puhelimessa.

    VastaaPoista
  4. No voi surkeus. Kerolta terkkuja siskolle. Nyt täytyy kyllä häpeäkseni tunnustaa, että me ei olla muistettu pitkään aikaan tutkia kovin tarkkaan Keron hampaita ja suuta, olisimmekohan me edes huomanneet moista... No ehkäpä kuitenkin olisimme, kyllä niitä hampaita sentään jonkin verran tule katsottua (mutta aivan liian vähän).

    VastaaPoista
  5. Velipojalle terkkuja takaisin.
    Sairasloman vietto on sujunut toistaiseksi ihan hyvin. Laku on tyytynyt ilman leluja olemiseen, eikä ole keksinyt omaa puuhasteltavaa (koputan puuta). Typsy joutuu olemaan vielä pari päivää yksin kotona työpäivät, sitten alkaisi loma. Ei nuo kiillevauriot, sen enempää kun ientulehduskaan tarttuneet omaan silmään, kun kytättiin vaan maitohampaiden irtoamista.

    VastaaPoista