tiistai 9. helmikuuta 2010

Huolia ja murheita

Lakun maitohampaiden kanssa on ollut pulmia. Kaikki muut hampaat irtosivat itsestään, mutta alakulmahampaat ovat olleet hankalammat. Edestäpäin katsottuna vasemman puoleinen alakulmuri irtosi lopulta itsestään, kun sitä ensin nitkuteltiin pari päivää. Rautahammas ehti tulla pikkusen näkyviin. Tarkkaa päivää en enää muista, milloin hammas irtosi, mutta se oli kuitenkin paljon ennen toisen hampaan irrotusta.

Oikean puoleinen etuhammas ei myöskään irronnut itsestään, ja sitäkin kokeiltiin nitkutella. Lopulta varattiin aika eläinlääkäriin hampaan poistoa varten. Tässä vaiheessa rautakulmahammas oli ehtinyt kasvaa n. 3-4mm mittaiseksi. Kävimme Jussi Hyvösellä, joka huomasi hampaan poiston yhteydessä, että hampaiden kiille oli paikoin pehmeää, syöpynyttä. Hän poisti ultraäänellä pehmeät osat, jonka jälkeen hampaista otettuja kuvia on alla. Jo tässä vaiheessa Hyvönen ihmetteli, miten hampaat ovat noin syöpyneet, kertoi ettei ollut aiemmin ihan vastaavanlaista nähnyt ja sanoi kysyvänsä asiasta vielä Anidentistä. Hammaskiille kun on kuulemma koiran "kovin" osa. Soitin sitten vielä parikin kertaa kysyäkseni pari juttua. Muun muassa hampaiden pesusta. Hoitaja sanoi, että koirien hammastahnat muuttavat sylkeä niin, että hammaskiveä ja plakkia muodostuu paljon vähemmän. Hampaat tulisi pestä joka päivä, tai jos ei joku päivä pese niitä, niin hampaiden harjauksen sijaan voisi antaa Dental Stiksin.

Saimme 10 päivän antibiootti kuurin (amoxicillin./acid.clavulan. =Synulox vet.). Kipulääkkeeksi tuli varmuuden vuoksi Norocarp 50mg (carprofen) tabletteja kerran päivässä tarvittaessa otettavaksi. Hoito-ohjeita oli myös, että kulmahampaiden juuria pitää puhdistaa septidinillä, tai vastaavalla puhdistusaineella, joka ei kirvele. Kontrolliaika varattiin 23.2. Kuluneen viikon ajan sitten puhdistimme hampaat septidinillä pienen pumpulitupon avulla kolmesti päivässä, samalla kun annoimme antibiootin. Harjoittelimme myös hampaiden harjausta. Laku antaa jo sattuneesta syystä aika hyvin ropeltaa suutaan, kun tietää että namipaloja on tiedossa.

Viikko vierähti, ja ikenet näyttivät vieläkin punoittavan, joten menimme tänään uudestaan lääkäriin. Antibiootiksi vaihtui Clinacin 75mg 1x2, 10 päivän ajan. Lääkäri pohdiskeli jo sellaistakin vaihtoehtoa, että kyseessä voisi olla joku aineenvaihduntasairaus. Kysyin sitten, että minkälainen aineenvaihduntasairaus, ja onko ihmisillä jotain vastaavaa. Hetken mietittyään vastasi, että joku osteoporoosin tyyppinen luustosairaus. Sitten mietin meidän makupalojen syöntiä. Kun suositus olisi, että Laku saisi vain pari ruokaa päivässä, ja nekin mieluiten kuivina nappuloina, että hampaat puhdistuvat. Ja koirilla on myös samanlaisia happohyökkäyksiä mitä ihmisillä. Koulutustilanteiden takia Laku saa kyllä noita makupaloja useita kertoja päivässä, kun esim. Lenkillä ohitetaan toisia koiria, ja myös sisällä harjoitellaan erinäisiä asioita jne. Saimme koepakkauksen Hill´s:n plakkia ja hammaskiveä vähentävästä ruuasta, jota voisi antaa myös makupaloina. Ja esitteen Virbacin hampaiden hoito tuotteista. Kontrolliaika on 18.2.

Tässä välissä käytin auton katsastuksessa, ja lenkitin katsastuksen aikana Lakua vilkkaalla pyörätiellä. Kello neljän ruuhka oli alkamassa ja polkupyöriä meni ohi useita, lisäksi pyörätien vieressä on vilkas liikenteinen tie. Jotenkin Laku pääsi irti kaulapannastaan (!) ja minä sain lähes sydänkohtauksen. Onneksi luoksetulo on niin varma, että se tuli heti luokse. Aivan uskomattoman hyvin. Sain sen onneksi samantien kiinni, kun mahdollisuus olisi ollut myös paljon huonompaan lopputulokseen. Huomenna mennään kyllä kauppaan osatamaan kunnon nahkapanta tuon puolikuristavan tilalle (siis jos päästään, koska autohan ei tietenkään mennyt läpi katsastuksesta, ja koska katsastus oli vähän myöhässä, ei saatu edes kuukauden korjausaikaa, vaan lupa ajaa korjaamolle ja katsastukseen. Mullako huono onni? Tiistai-epäonni jatkuu jatkumistaan...).

Sitten lopulta kun selvisimme kotiin, Anidentistä oli soitettu ja hoitaja soitti minulle ja kertoi mitä he olivat sanoneet. Amidentin lääkäri oli epäillyt, että kyseessä on kiilteen hypomineralisaatio, eli kiilteen kehitysvaurio. Käsitin, että sen syntytapa menee jokseenkin näin: Lakulla on jossain vaiheessa ollut pieni virusinfektio, jota ei ole välttämättä ole edes voitu havaita, ja tämän johdosta hammaskiilteeseen on tullut kehitysvaurio. Hoitona on kaikkien hampaiden uudelleen pinnoitus ientulehduksen rauhoituttua.

Tarkempia tietoja sairaudesta en ole pikaisella netti googletuksella löytänyt. Laitan anidentiin kuvia Lakun hampaista, että voivat vielä varmistaa diagnoosin. Ja kyselen lisää sairaudesta, sekä kysyn tarjouksen tuohon hampaiden pinnoitukseen. Toisaalta olo on helpottunut, jos kyseessä on tuo, eikä mikään vakavampi sairaus, kun kerkesin jo miettiä vaikka mitä sairauksia mitä siltä voisi löytyä. Vaikka tietysti harmittaa, kun tulossa on noinkin iso operaatio meidän pikku vaaville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti