Laitan tämän tänne itselle muistiin tulevia vuosia varten.
Osa jutuista on bongattu netistä, kirjoista, lehdistä, osa
syksyn jälkileiriltä, osa Josepan jälkitreeneistä.
(Kiitos Hertalle tämän läpilukemisesta ja neuvoista!)
Tehdään eri kerroilla vaihtelevasti aina yhtä juttua ja sit
kun on tehty kaikki, aloitetaan taas alusta, niin tulee
harjoiteltua saman verran kaikkea. Jossain vaiheessa
noita vois sitten yhdistellä isompiin kokonaisuuksiin.
1. keppijälkeä
2. janaharjoittelua
3. kulmia
4. pituutta
5. vanhempaa
6. vaihtelevaa maastoa
7. harhajälkeä
(8. sadekelin jälkeä)
9. pimeitä jälkiä
1. olen opettanut Lakun menemään maahan kepin luona. Nyt on tarkotus viedä tuo toiminta jäljelle. Aluks helppo jälki, johon 2-3 keppiä. Kepin alle pakasterasia, jossa palkka, mikä annetaan, kun huomaa kepin ja menee maahan. Lopuks palkataan taskusta, ja sit vasta koko jäljen lopussa. Sit vähän jo keppien kanssa puljattua semmonen suora, helppo lyhyt jälki, johon keppejä paljon, 6-12. Jälki voi vanhentua aluks 15min, sitten 30min jne... Näitä voi ottaa yhdellä kertaa useita, kun on lyhkäsiä jälkiä. Lopettaa sitten kun tulee nappisuoritus. Kisoissa joka luokassa on 6 keppiä. Niitä on hajustettu muistaakseni 20minuuttia. Tarkoitus olisi opettaa löytämään keppi jota on hajustettu huomattavasti vähemmän aikaa, niin kisojen kepit on sitten helppoja.
2. Janan pituutta pitäs vähitellen lisätä 30metriin. Näissä on lyhyt jälki perässä. Koiran on tarkotus oppia etenemään yksin riittävän pitkälle ja lähteä jäljestämään oikeaan suuntaan. Sit kun se osaa ottaa jo vähän pidemmän janan, niin lisätään siihen kulmat. Eli jälki menee janan yli eri kulmissa, vaihtelevasti vasemmalle ja oikealle ja suoraan. Janantekoharjoituksia voi ottaa yhdellä kertaa kolmekin, kun jäljet on lyhyitä. Kisoissa jana on kahessa ekassa luokassa 90 asteen kulmassa ja vikassa kulma on 45 astetta. Mutta alussa tehdään loiva lähestyminen, ja siitä pikkuhiljaa edetään tuohon 90 asteeseen.
3. Kulmia oli minusta tosi mukava tehdä pellolla, mutta metsässä ne vois helpommin merkata täplätarroilla. Kahessa ekassa luokassa on vaan 90 asteen kulmia, mut vikassa luokassa on myös 45 asteen kulmia. Alussa tehdään semmosta serpentiinijälkeä, sitten lisätään kulmat. Vois tehdä jäljen jossa on paljon kulmia, pelkästään kulmia. Sitten jäljen ikä ja pituus vaihtelee. Kokeissa ekassa luokassa on 1-2 kulmaa, tokassa 3-4 ja vikassa 4-8 suoraa kulmaa ja 2 45 asteen terävää kulmaa. Ekan kulman pitäs tulla vasta, kun jälkeä on poljettu n. 100 metriä. Tähän pitää muistella mieleen se kompassin käyttö, tai ottaa gps avuksi. Ja piirtää jälki paperille, tehdä esim. 100m suoraan, 50 metriä oikealle, 150 metriä oikealle, 200 metriä vasemmalle, 70 metriä oikealle jne.
4. Ekassa luokassa jäljen pituus on 500 metriä, sitten 1000 metriä ja sitten 1500 metriä. Luulisin että ikää ja pituutta pitäs lisätä vuorotellen. Lakun pitäisi loppukesästä päästä lähelle 800 metriä. Ekassa luokassa jälkeä saa ajaa 20min, tokassa 30 min ja vikassa 40 min.
5. Ekassa luokassa on tunnin vanha, tokassa 1,5 tuntia ja ylimmässä 2 tuntia. Mutta jos koira osaa jäljestää esim. 15 min - 15 tuntia vanhaa jälkeä, niin sithän tuo 2h vanha on helppo. Tarkoitus on joka kohdassa, että treenataan vaikeampia juttuja, mitä kisoissa tulee. Ja mahdollisimman vaihtelevasti.
6. vaihteleva maasto. Tähän voisi kait lisätä tien (ja polun) ylitykset, jotka kisoissa tulee 90 asteen kulmassa, niin harjoitella vois lähestymisiä, viistoja ylityksiä, tien vieressä kulkemista jne.. Ottaa ylä- ja alamäkeä. Hietikolla, suolla, järven rannassa, kallion ylityksiä, aukoilla, kuusikossa, männikössä ,koivikossa jne. Ja sit asfaltille tehty suihkepullojälki.
7. harhajälki, eli joku kulkee jäljen yli. Aluksi harhajälki on selvästi vanhempi, sitten samanikäinen, ja lopussa uudempi.
(8. väliää treenataan sateella, sateen jälkeen, kuivalla. )
9. Liinan käyttö ja koiran luku harjoituksia, joissa ei itse tiedä missä jälki menee vaan luetaan koiraa.
Esineruutuharjoituksia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti